Till: Början Mårran Barras Axo Quincey Witchie Xa Yra Exa (Tippen)
KORAD Mårran (S21730/75) (1975-85) var vår första hund. Hon kom från familjen Lettius i Rimbo. Hennes mamma var Riesengårdens Aiki och pappa var Riesengårdens Otte II. Mårran var en riesen av den gamla stammen med mycket strävt pälshår, vilket stod emot alla väder och vindar. När vi var ute i snö med henne fastnade aldrig någon snö i pälsen på henne.
Agneta tävlade med henne i Segerklass spår (cp) och i Lydnadsklass III med 1:a pris som bästa resultat.
Mårran var också Korad och ställdes ut några få gånger, bl a med hp i Veteranklass.
Det finns många historier om Mårran och hon var en stor personlighet. När Mårran var valp bodde vi i ett höghus med hiss i Spånga. Det var svårt att hinna ut alla gånger när Mårran behövde rasta sig, så hissen blev under den tiden förmodligen den mest renskurade i Sverige.
När Mårran ännu var valp fick hon en dag syn på en fantastisk vit minkpäls, som hon med energi anföll och bet sig fast i! Matte och husse blev skräckslagna och såg mycket mer än alla besparingar snabbt flyga sin kos. Damen i pälsen stannade till, tittade ner på den ivriga valpen, såg på oss och bara log åt händelsen!!!
En dag när Agneta gick en promenad med Mårran på ängarna nära ett inhägnat järnvägsspår (pendeltågen gick den sträckningen), fick Mårran syn på en hare och med blixtens hastighet hade hon lyckats ta sig in på spårområdet samtidigt som ett tåg närmade sig. Agnetas inkallning lämnades utan respons och situationen blev kritisk. Då kom Agneta på att katter var något av det intressantaste Mårran visste. Med ett lockande kisse-kisse-kisse lystrade Mårran omedelbart och hittade omedelbart ett hål i stängslet, samtidigt som pendeltåget passerade!!! PUH!!
Åter till: Början Mårran Barras Axo Quincey Witchie Xa Yra Exa (Tippen)

SBCh SUCh SLCh KORAD Pepalfa´s Barras (S38109/79) (1979-89) blev nästa hund i familjen. Efter 4 års sökande fanns det plötsligt 2 kullar med en bakgrund vi ville ha och efter att noga ha tänkt igenom alternativen valde vi Pepalfa-kullen. Mamma var KORAD Charlotta och pappa var KORAD Beries Champ.
Redan från början var Stellan intresserad att tävla sök med Barras och tack vare fantastisk hjälp från bl a Sven & Gunvor Järverud och Gunilla Stahre lärde sig Stellan och Barras söket från grunden. Det gick sedan fort genom klasserna till elitklass där det blev tvärnit! Det tog 1 år innan problemen löstes, men sen gick det desto bättre. Mellan aug 1982 och april 1987 startade Barras sammanlagt 33 gånger i ekl sök. De 7 första bröt han. Av de kvarvarande 26 tävlingarna kom han på 1:a plats 12 gånger, på 2:a plats 7 gånger och 3:e plats 2 gånger! Barras tog sammanlagt 12 cert i sök och deltog i SM 1984 och 1985, med en 5:e plats som bäst. Han blev lydnadschampion i Lycksele 1983. Vi tävlade också sparsamt i ekl spår med cp som högsta merit. Tyvärr fick Barras en svår tasskada, vilket medförde att han från våren 1987 inte längre kunde tävla på elitnivå. Han fick i stället hjälpa till på sökkurser och inspirerade där många andra att börja tävla sök. På utställningssidan blev han SUCh med flera BIR och BIS-2 för M Frestadius som största framgång.
Barras användes också i aveln 5 gånger och många av hans avkommor blev tjänstehundar resp framgångsrika brukshundar. Men framför allt var Barras en fantastisk familjehund, med en aldrig sinande energi och spelglädje och i fjällen var han helt oslagbar som draghund vid sidan av Mårran.

När vi skulle utforma loggan till vår kennel, var det också självklart att Barras skulle ingå i loggan. Det stiliserade porträttet på Barras, som syns här nere till höger, blev vår hyllning till en av Sveriges genom tiderna bästa riesenhanar, trippelchampion Barras.

Det sägs att en hund som Barras får man bara en gång om ens det! Vi förstår det! Barras blev 10 år.
Åter till: Början Mårran Barras Axo Quincey Witchie Xa Yra Exa (Tippen)

Dvärgschnauzern Axo eller Axo d´Or (S38461/86) (1986-2001) som han egentligen hette, var en mycket stor hund i liten förpackning. Han var fallen efter Pepalfa´s Fox-Fever undan Pepalfa´s Daffy-d´Or. Som valp ställde vi ut honom en gång vid 4 månaders ålder och då blev han BIR, BIG och BIS-3. Han hade ett naturligt sätt att ställa upp sig och visa sig från sin allra bästa sida. Agneta ställde ut honom 3 gånger i unghundsklass. På Vadstenas internationella utställning tog han sitt första cert och fick också ett R-CACIB. Sedan följde Schnauzer Pinscherklubbens stora jubileumsutställning på Lida 1987 där han tog sitt andra cert. På den tredje utställningen (Jönköping) fick han ett 1:apris och kom 3:a. Han tränade både spår och sök och var mycket duktig i båda disciplinerna. På tävlingsbanan blev det bara 2 besök med uppfl till lägre klass som resultat. Axo var genom hela livet familjens maskot, full av glädje, vänlighet och upptåg och han är än i dag den hund som deltagit på flest Riesenläger. På bilden till vänster är han 12 år. Han blev 15 år och frågan är hur gammal han kunnat bli om inte en olycka ändat hans liv! Han var en fantastisk vovve!
Åter till: Början Mårran Barras Axo Quincey Witchie Xa Yra Exa (Tippen)

Pepalfa´s Quincey (S40132/88) (1988-98) var vår nästa hund och vi tänkte använda henne som avelshund om hon klarade kraven. Hennes föräldrar var de utmärkta NUCh Bergbakkens R-Ivan och NordUCh KORAD Pepalfa´s Eliza. Quincey var en mycket potent brukshund, som på grund av 2 skador under valptiden tyvärr inte fick möjlighet att visa sin kapacitet på tävlingsbanorna. Hon hade en skada i höger bakben redan från valplådan och den medförde att hon aldrig kunde ta i med det bakbenet och hon hade också problem om hon ansträngde sig under längre tid, t ex en hel tävlingsdag. När hon var 4 månader fick hon dessutom ett brott på bogbladet under lek med de andra hundarna och fick vistas i absolut stillhet i 6 veckor! Med all hennes energi och rörelsebehov var det sedan svårt att få hennes tassar i backen. Hon var en mycket social och vänlig själ men övervarvade så fort hon kom utanför hemmet. När vi tränade sök med henne visade hon sin koncentrationsförmåga och från att hässja, gläfsa och försöka vara överallt på en gång, blev hon så fort hon kom ut till sökrutan 100% lugn och fokuserad på sin uppgift! Tyvärr visade det sig också att Eliza led av T4 så det blev inte aktuellt att använda Quincey i aveln. Hon var därför först och främst familjehund och blev 10 år.
Åter till: Början Mårran Barras Axo Quincey Witchie Xa Yra Exa (Tippen)

SBCh SUCh KORAD Bribories Witchie (S55786/95) (1995-2010) var den tik som blev stamtik i vår uppfödning. Hennes föräldrar var de utmärkta SBCh KORAD Bribories Kosmos och SUCh Tjh KORAD Bribories Quilla. Enligt uppgift får man högst en gång i sitt liv en sådan hund som Barras, men vi fick också Witchie!!! Hon var en fantastisk brukshund och en härlig och vänlig familjehund. Även med Witchie har Stellan i första hand varit intresserad av sök och hon var BCh i sök (8 cert och 7cp), och erövrade 1 cert och 2 cp i rapport där hon också tävlade SM 2001. SM-starten var hennes 5:e tävling i Ekl rapport! Dessutom var hon godkänd i lkl spår. I statistiken över framstående brukshundar i Sverige genom tiderna, syns hon som den hund som har den högsta poängen i Hkl Rapport (581 p av 600 möjliga) och i Ekl hade hon 619 p som bästa resultat i sök och 620 p i rapport! Agneta tränade räddning med henne och även där var hon mycket duktig. Vi ställde ut henne några gånger och hon var SUCh. Witchie var mycket lättlärd och lättarbetad och hade en stor arbetskapacitet i bruks. En av de saker som var så härlig med henne var att hon alltid verkade ha så roligt när hon arbetade. Hon var också alltid en trevlig lekkamrat till barnen under deras uppväxt och verkade inte banga för något när det gällde aktiviteter med ungarna.
En intressant händelse för många år sedan var när yngste sonen ropade från en 2-våningskoja han byggt i ett träd. Från ett fönster i kojans övre rum tittade Witchie ut! Jag tyckte då att det var lite tveksamt att han lyft upp henne till kojan, varpå han svarade att "Witchie hade klättrat upp själv"!!! Det var svårt att tro på. Sonen lät henne då först klättra ned själv från kojan och sedan upp igen!!!
Hon hade en fantastisk tävlingskarriär och tog genom hela livet en aktiv del i vardagslivet och inte minst höll hon ordning på sina döttrar Xa och Yra. Även högt upp i ålder gillade hon att träna sök och gjorde det med den äran. Hon var också skicklig i uppletande som hon också gillade. Det resulterade under hennes sista år i att hon snabbt hämtade de 3 första föremålen, men sedan "inte hittade" det sista. Hon letade intensivt och länge och först när vi tröttnade och kallade in henne, hämtade hon snabbt det sista föremålet som hon hela tiden haft koll på!
Witchie fick 2 fina valpkullar med 2 års mellanrum (X-kullen resp Y-kullen) och blev över 14½ år.
Åter till: Början Mårran Barras Axo Quincey Witchie Xa Yra Exa (Tippen)

SUCh KORAD Carlshill´s Xa (S22049/99) (1999-2009) var dotter till Witchie i hennes första kull. Pappan var den utmärkta och mycket framgångsrika hanen MultiCh SFBCh KORAD Stablemaster´s Super Play. Xa ställdes ut en del och tog 3 cert och ett flertal CK. Sitt 3:e cert erövrade hon den 28/8 2005 och blev då SUCh. Med Axel som förare klarade hon först av Akl och blev sedan godkänd i Lkl spår. Hon var också uppflyttad till Hkl spår. Hon gjorde en mycket bra MH och en utmärkt korning. I början på mars 2003 fick hon sin första valpkull (Z-kullen). Hon har haft två valpkullar med KORAD Bardlands Attan. Z-kullen MH-testadades i juni 2004 och korades i juni 2006. B-kullen föddes den 29 april 2004 (B-kullen) och samtliga var redan tingade när de föddes. B-kullen MH-testades den 13/8 2005 och Bacco och Bixie korades i april 2007.
När Wichie hade sin 2:a kull var det Xa som var lekledare, en syssla som hon skötte med den äran.
Vi tränade framförallt sök med henne och hon var gk i lkl sök och spår. Från början var hon utbildat till rullhund. Vid ett träningspass i Räddningssök, satt figuranten högt upp i en byggkran. Xa lokaliserade den gömda figuranten, men kunde inte komma upp dit för att markera nära. Snabbt tog hon beslut om att markera genom skall! Så därefter använde hon skall som markeringssätt. Varför krångla till det med en rulle!
Hon hade en mycket bra mentalitet och genom livet var det inget hon bangade för utan hennes inställning var alltid: "Det här fixar jag"! Hon hade en oerhört snabb uppfattningsförmåga och reagerade blixtsnabbt, bl a när vi tränade lydnad med henne. Hon var lättlärd och hade en skön samarbetskänsla och en mer lojal hund får man leta efter.
Hon lämnade oss vid en ålder av 10 år och nästan 9 mån. Du kan läsa mer om Xa på Xa-sidan.
Åter till: Början Mårran Barras Axo Quincey Witchie Xa Yra Exa (Tippen)

KORAD Carlshill´s Yra (S13919/2002) (2002-2016) blev drygt 14 år och 5 mån, och ända till slutet kunde man inte ana att hon faktiskt var så gammal som hon var! Hennes päls var lacksvart och utan grå hår och hon hade också leklynnet och spelglädjen kvar. Hennes föräldrar var SBCh SUCh KORAD Bribories Witchie och IPO III SUCh Rissies Pascal. Under valp- och juniortiden ställde vi ut henne med mycket gott resultat. Hon blev BIS-valp på AfRS utställning i Nora 2002 och BIR på Lindesbergs BK:s stora höstutställning 2002. På Lindesbergs BK jubileumsutställning den 26/9 2004 ställdes hon ut för första gången på en officiell utställning och tog då cert. Sedan dess blev hon utställd ytterligare 1 gång med Ck som resultat. Agneta har också tävlat appellklassen i spår med henne och blivit uppflyttade till lägre klass och i mitten på maj 2004 tävlade hon för första gången i lkl spår och blev godkänd. Hon är också godkänd i lkl sök. Vi har tränat både rapport, spår och sök med henne och hon hade bra fallenhet för alla tre grenarna. Under 2003 MH-testade vi henne tillsammans med syskonen med ett bra resultat. Den 6 augusti 2005 MT-testades hon med mycket bra resultat, 205 p. Exteriörbeskrivningen klarades av på Lindesbergs BK utställning den 26/9 2005. Vi tävlade inte särskilt mycket med henne, utan istället har hon varit en mycket bra avelstik hos oss. Yra har haft 3 valpkullar, C-kullen, 7 valpar (6+1) som föddes 2006-04-08, D-kullen (4+1), som föddes 2007-12-15 och E-kullen (2+5) som föddes 2009-02-16. Att notera är att i C-kullen blev en hane Canon Lavinhund hos May-Elin Holmen i Norge och Chivas blev Räddningshund hos Helena Dahlström i Örebro. I D-kullen har Dixon blivit Elitlydnadschampion hos Lena Olsson i Kumla. I hennes sista kull har Essie (Singha kallad) blivit SM-mästare i drag 4-spann tillsammans med Anna-Carin Lönn och SM5:a i barmarksdrag med matte Karin Ljudén. I E-kullen har vi kvar en tik, Exa, Tippen kallad (Läs mer om henne här nedan).
Åter till: Början Mårran Barras Axo Quincey Witchie Xa Yra Exa (Tippen)

KORAD Carlshill´s Exa (S22365/2009) (2009- ) har hunnit bli 8 år och är nu den enda vuxna hunden vi har hemma. Hennes föräldrar är KORAD Carlshill's Yra (se ovan) och KORAD Tjh(FM) Bardlands Loke. Den 25 april 2010 MH-testades Exa tillsammans med sina syskon. Det gick bra och resultatet kan du se under en länk på Kullar\Ekullen\Resultat\MH\MHE . Hon gjorde premiär på bruksbanorna i oktober 2010, då hon vann Akl spår och blev uppflyttad till lägre klass. I april 2011 röntgades hon och fick Hd A och ED 0. I mars 2012 korades Exa med ett strålande resultat, då hon uppnådde 532 p (se hennes resultat). I november 2012 ögonlystes hon Ög ua, och i slutet på mars 2013 fick hon sin första valpkull, vår F-kull, 8 valpar (4+4). Den kullen MH-beskrevs med mycket bra resultat 2014 och i slutet av okt 2015 MT-testades kullen (7 av 8) och 3 av dem blev då också Korade med utmärkta resultat. Hennes 2:a kull, G-kullen levererades i slutet av maj 2015 och MH-beskrevs den 11 juni 2016 och också det gick bra. Den 25 sept 2016 fick Exa sin 3:e kull, H-kullen med 7 valpar (3+4). I den kullen har vi sparat en tikvalp, Hobby.
Med Exa (Tippen kallad) tränar vi sök och även rapport (när vi har möjlighet till bra marker). Hon är en härlig och stabil kompis och en utmärkt avelstik och skulle utan tvekan kunna bli en en utmärkt både sökhund och rapporthund om vi hade tid nog för att också tävla med henne.


Åter till: Början Mårran Barras Axo Quincey Witchie Xa Yra Exa (Tippen)